Roletta, roló típusok

A roletta és roló fogalmakat sokszor helytelenül használja a köznyelv, de néha még a szakemberek is összekeverik a megnevezéseket. A roletta és a roló szinonima fogalmak, habár az utóbbit régen a redőnyök szinonimájaként is használták. A fő funkciója az árnyékolás, bár vannak olyan típusok is, amik átengedik a fényt és mindössze a betekintést gátolják. Mondhatni a roletta egy lapfüggöny, amit egy sínre lehet feltekerni amikor nincs rá szükségünk. Az anyaga általában textil, aminek a vastagsága összefüggésben áll az árnyékoló képességgel.

Roletta típusok

Hagyományos fényzáró roletta

Ez a leggyakrabban szerelt típus. A feltekert roló szabadon marad, hiszen ennél a típusnál nincs tokozat. Szinte bármilyen színben és méretben elérhető, enyhén fényáteresztő és fényzáró kivitelben is kérhető. Oldalfalra, plafonra és ablakra is szerelhető.

Tokozott roletta

Ez a típus mindössze annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a felső részén egy tokozat kerül kialakításra. Ez takarja a feltekert rolót, ami esztétikusabb megjelenést eredményez. Az elérhető színek és méretek megegyeznek a hagyományos változattal. Oldalfalra, plafonra és ablakra is szerelhető.

Sávroló

A sávroló gyakorlatilag egy továbbfejlesztett roletta, amely kb. 4-5 cm-es árnyékoló sávokkal van felszerelve. A sávrolót különböző szinteken lehet megállítani, amivel tetszőleges mennyiségű fényt juttathatunk az épületbe. Akár teljes fényzárás is beállítható. Oldalfalra, plafonra és ablakra is szerelhető.

A roletta (roló) előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • Kedvező ár: ez az egyik legolcsóbban elérhető árnyékoló megoldás a piacon
  • Nagy választék: szinte bármilyen színben és méretben elérhető, több típus áll rendelkezésre
  • Motorizálható: kényelmesen, távolról is vezérelheti, ami extra kényelmet nyújt
  • Egyszerű: könnyű a használata, tartós és meghibásodás esetén gyorsan javítható

Hátrányok:

  • Gyenge árnyékolás: még a legvastagabb, legsötétebb anyagokkal is mindössze kb. 80%-os fényzárás érhető el.
  • Gyenge hőszigetelés: mivel az ablakon belül kerül telepítésre, nem képes felfogni a nyári meleget vagy a téli hideg levegőt.
  • Tetőablakra speciális roló szükséges, a hagyományos változatok nem használhatók ferde ablakoknál.

Amennyiben rolót/rolettát szeretne telepíteni otthonába, javasoljuk, hogy kérjen árajánlatot tőlünk! Válassza ki a megfelelő roló típust és kérjen helyszíni felmérést. Az árlistában további információt talál a roletta árakkal kapcsolatban.